Mor og Far       Bumblebee          Belle           Bambi            Boba Fett

Bilder av valpene          Uke for uke            Valpefødsel            Brad Paisley

Dette er ett videoklipp av den siste valpen som ble født.

Vi ble veldig glade når vi så at den var hvit, siden de tre første valpene er sorte.

Vi hjelper til litt når valpen blir født, men det er viktig at mammaen får gjøre mye selv.

Ute i naturen er det ingen som kan hjelpe ulvene når de får valper, så all den jobben som mammaen gjør kalles for instinkter.

Alle dyr blir født med slike instinkter som gjør at de skal klare å ta vare på barna sine.

Det kan være litt ekkelt å se på en valpefødsel siden det kan komme litt blod og litt andre ting som er slimete.

Alle valpene blir født i noe som heter fostersekk, og det er en slags pose som er fylt med vann. Inne i denne posen ligger valpen og "svømmer" helt til den blir født. Den drikker litt av vannet som er der, også tisser den og bæsjer den i det.

Det høres veldig ekkelt ut, men alt som valpen tisser og bæsjer ut mens den er inni moren sin er nesten helt rent.


Valpene har også hver sin morkake slik at de får all næringen de trenger, mens de ligger inni magen til mammaen. Denne morkaken er koblet til navelen til valpen gjennom noe som heter navlestreng.

Når valpen blir født trenger den ikke denne morkaken lenger, og da biter mammaen av navlestrengen og spiser opp morkaken. Den er det masse næring i som mammen trenger. Vi hjelper innimellom til litt med dette slik at navlestrengen ikke skal begynne å blø for mye. Så da setter vi på en slags klemme også klipper vi av med en sløv saks. Det er viktig at saksen ikke er for skarp, for da vil det begynne å blø litt. En sløv saks vil likne litt på den gnagebevegelsen som mammaen gjør når hun biter med tennene sine.


En av de første tingene som mammaen gjør er å slikke valpene rene. Dette er kjempeviktig slik at valpen begynner å puste og bevege seg. Når mammaen slikker valpen blir det som litt lett massasje.

Dette hjelper vi også litt til med når mammaen tar seg en pause. Det er viktig at valpene blir tørket slik at de ikke blir kalde.

Når dette er gjort så vil valpene automatisk begynne å krabbe mot mammaen sin for å få varme, og de vil gjerne ha melk med en gang. Når de suger på puppen til mammaen sin for å få melk så heter det "å die".

Det er veldig viktig at valpene får die med en gang de blir født. Den første melken som mammen lager heter råmelk.

I denne råmelken er det noe som heter antistoffer.

Antistoffer hjelper kroppen vår til å kjempe mot bakterier og virus som de kan bli syke av. Antistoffer blir laget av ting som mammaen har i kroppen sin slik at valpene skal bli store og sterke.


Nå er det også viktig at mammaen får ligge å slappe av med barna sine. Hun må også få servert både mat og drikke oppi valpekassen. Hun vil ikke gå ifra valpene sine annet enn når hun må ut på do selv.

Mammaen får masse god mat, og så mye hun vil ha.

Etter at valpene ble født så fikk Bizzi litt kraft fra en kokt kylling, hun fikk havresuppe, hun fikk rått kjøtt og hun fikk litt tørrfór. Hun får små porsjoner mange ganger om dagen. Også drikker hun masse vann.

Kroppen bruker masse energi på å produsere melk til valpene sine. Og for å få energi må man spise masse mat som er sunn og næringsrik.


De første 3 ukene så drikker valpene bare melk fra mammen sin. Og de spiser mye. Det eneste de gjør de første 2 ukene er å spise og sove. Man må spise mye for å bli stor og sterk, og i melken får de alt de trenger av vitaminer og mineraler.

Akkurat som vi mennesker må spise sunn mat for å vokse. Vi kan ikke leve på godteri og brus.

Vanlig mat får de begynne å smake på fra de er ca 3-4 uker gamle. Og da får de bittesmå porsjoner. Omtrent som en spiseskje.


Valpene har en egen valpekasse ett sted i huset som er stille og rolig. Valpene blir født blinde og døve. Men det er viktig at mammaen får fred og ro.

Hvis hun blir redd og stresset så kan det hende at hun slutter å lage melk til valpene sine. Og det vil vi ikke.

Det er også derfor vi ikke har noe besøk hjemme hos oss før valpene er ca 3 uker gamle. Kun de som Bizzi kjenner godt får lov å komme på besøk.

Men de får ikke komme til valpene uansett da. Bare se, ikke røre :)

Når valpene er 3 uker gamle så flytter de ned i stuen.

Vi skal legge ut litt bilder og videoklipp av de igjen da så får dere se hvor mye de har vokst.